Chute Malých Karpát 2022
CARPATE DIEM, s.r.o.
CARPATE DIEM | Tvoríme víno
Rodinné vinárstvo zo Šenkvíc ponúka vína nových rozmerov / vína s nízkou hladinou histamínu, iných biogénnych amínov a SO2.
Sme ekologickí
CARPATE DIEM je evidované v registri prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby - viac ako 6 ha vlastných vinohradov v Modre a v Šenkviciach získalo ekologický štatút pôdy.
V rámci ochrany pred chorobami viniča používame výhradne ekologické hnojivá bez rezíduí škodlivých pre ľudí, aj životné prostredie. Celá technológia pestovania viniča a starostlivosť o pôdu, ručný zber hrozna v skorých ranných hodinách a jeho rýchle šetrné spracovanie smerujú ku kvalitnej a zdravej surovine a v konečnom dôsledku prispievajú aj k tomu,že naše vína majú nízky obsah histamínu a iných biogénnych amínov.
Väčšinu vín, ktoré uvádzame na trh, vyrábame z hrozna pochádzajúceho z ekologického poľnohospodárstva. Odrody: Veltlínske zelené, Hibernal, Muškát moravský, Devín, Pálava, Tramín červený, Hron a Nitria sú výlučne z vlastných ekologicky obrábaných vinohradov, nachádzajúcich sa v Modre a v Šenkviciach.
Používame vlastnú surovinu
Každým zásahom vo vinohrade rozhodujeme o budúcom víne.
Surovinu na výrobu vína si pripravujeme už vo vinohrade. Po celý rok dohliadame na zdravotný stav hrozna, čím následne minimalizujeme akékoľvek prídavné látky do vína. Vinárstvo hospodári vo vlastných vinohradoch s celkovou rozlohou 13 ha. Nachádzajú sa výlučne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri mesta Modra a obce Šenkvice. Pestujeme odrody: Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský, Hibernal a Veltlín zelený.
Od roku 2023 obhospodarujeme vinicu s vybranými najlepšími klonmi viniča z bývalého Československa, ktoré boli súčasťou Výskumnej a šľachtiteľskej stanice v Šenkviciach.
Vína s nízkou hladinou histamínu, iných biogénnych amínov a SO2
Zloženie vína ako potraviny, ktorú vinárstvo dodáva na trh, je pre CARPATE DIEM prioritou. Preto ho pravidelne kontrolujeme a dbáme na to, aby bolo zdravotne vyhovujúce. Jednou zo systematicky preverovaných zložiek je histamín, ktorého väčšie množstvo v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v jedle býva jeho účinok zosilnený požitím alkoholických nápojov. Všetky naše vína prešli procesom testovania v certifikovanom laboratóriu. CARPATE DIEM je jedným z prvých slovenských vinárstiev, ktoré deklaruje nízku hladinu histamínu, iných biogénnych amínov a SO2. Obsah histamínu v nich má hodnotu menšiu ako 0.00025 g/l, čo je hladina, ktorú znášajú aj ľudia s histamínovou intoleranciou.
Sme transparentní
V podnikaní chce byť vinárstvo otvorené a transparentné, preto vznikla spolupráca s technologickou spoločnosťou 3IP v rámci ich inovatívneho projektu Gratitude.
CARPATE DIEM je prvým slovenským vinárstvom, ktoré pomocou technológie blockchain zaznamenáva pôvod vína a celý výrobný proces. Keďže sme si istí, že naše víno vyrábame poctivo, odborne a v súlade s prírodou (ekologicky), neváhame informácie zaznamenať v nemeniteľnej blockchainovej databáze. Transparentné údaje a príbeh našich vín si môžete dohľadať prostredníctvom naskenovania QR kódu na etikete.
Pretože chceme, aby ste vedeli kto, z čoho a ako vyrába vaše obľúbené víno.
Pretože chceme, aby naši zákazníci poznali príbeh svojho vinárstva.
Budova s 80-ročnou históriou
Vinárstvo sídli v priestoroch bývalých skladov ovocia a zeleniny NUPOD v Šenkviciach, kde sa nachádza výroba, skladové priestory, predajňa vína a moderné degustačné priestory.
Architektonickú hodnotu budove NUPOD dodáva aj fakt, že ide o výrobňu vína a sklad ovocia z roku 1944 od nestora slovenskej architektúry, národného umelca Emila Belluša.
Pôvodné výrobné priestory v kamennej pivnici v Šenkviciach, časti Kozare slúžia na reprezentačné účely - ochutnávky a riadené degustácie.
Pestované odrody:
MODRA
ŠNAUDY - 4.6 hektárov, rok výsadby 2016
Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský
ŠENKVICE
KOZARA - 20 árov, rok výsadby 2013
Devín, Pálava
CEROVÉ - 10 árov, rok výsadby 2015
Pálava
POLUSELKY - 0.4 hektára, rok výsadby 2019
Hybernal
Kontakt
- Nádražná 55, Šenkvice
- 48° 18’ 01.97’’ N, 17° 20’ 58.66’’ E
- Mgr. Peter Fitz
- +421 903 959 581
- vino@carpatediem.sk
- www.carpatediem.sk
- Ukázať na mape
Ponuka vín na podujatí
1. Veltlínske zelené 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Šenkvice |
Názov honu | Kŕče |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
2. Tramín červený 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
3. Muškát moravský 2020 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2020 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | polosuché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
4. Devín & Pálava 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Šenkvice |
Názov honu | Kozára |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
5. Rizling vlašský 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Šenkvice |
Názov honu | Kŕče |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. |
6. Pálava 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | sladké |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
7. Devín 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
8. Frizzante Muškát moravský 2021 | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
9. Nitria rosé 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | rosé |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Šnavdy |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
10. Dunaj 2017 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | rosé |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | polosladké |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Gbelce |
Názov honu | |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. |
11. Merlot 2021 | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2021 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Vištuk |
Názov honu | |
Poznámka | Víno s nízkym obsahom histamínu. Vinohrady obhospodarované v BIO režime. |
Ponuka jedál na podujatí
Street food v podaní Chummies Foodtruck.
Zoznam vinárov