logo Chute Malých Karpát
logo Chute Malých Karpát

Člen združenia ChMK

Mojura

Vinárstvo založili dvaja kamaráti, Matej a Michal s cieľom zachovať rodinné tradície. Názov Mojura je spojením počiatočných dvoch písmen miest Modra, Svätý Jur a Rača. Tieto vinohradnícke mestá nie sú vybrané len tak náhodou, práve v nich totiž obrábame svoje vinice. Snažíme sa pestovať tradičné odrody príznačné pre malokarpatskú vinohradnícku oblasť ako Veltlínske Zelené, Silvánske Zelené, Rizling Rýnsky, Frankovku Modrú a nechýba ani Rulandské Biele či Chardonnay. Odrody, ktorým sa venujeme, ako Pinot Blanc a Frankovka, boli v našom regióne cenené už pred industrializáciou vinohradníctva po druhej svetovej vojne, predtým ako sa začali vysádzať kvantitatívne odrody ako napríklad Muller – Thurgau. Myslíme si, že si zaslúžia väčší priestor a práve preto plánujeme zväčšovať ich výsadzbu v Malých Karpatoch.

Spracovanie hrozna prebieha tradične, avšak vypomáhame si novými technológiami. Pre zabezpečenie čo najšetrnejšieho spracovania používame valčekový triedič, pneumatický lis a iné. Mušt fermentuje za pomoci riadeného kvasenia. Červeným vínam, aj niektorým bielym, sa snažíme na vyzretie dopriať dostatok času v drevených sudoch.

Zakladáme si na dodržiavaní troch najdôležitejších zásad:

  • Vypestovať hrozno v čo najlepšej kvalite, nepreťažovať vinohrad nadmernou úrodou. Správne vystihnúť zrelosť a naplánovať oberačku.
  • Šetrne odstopkovať hrozno, jemne vylisovať a nechať fermentovať v podmienkach, ktoré najviac vyhovujú hroznu z konkrétneho vinohradu a konkrétnemu ročníku.
  • Citlivo pracovať s mladým vínom, správne odhadnúť, ako dlho nechať víno v kontakte s jemnými kalmi, kedy ho stočiť, aký sud použiť. Je toho skutočne mnoho, čo je nesmierne dôležité dodržať, no ak ste pri svojej práci dôsledný, vráti sa Vám to v podobe krásneho moku, ktorý budete milovať. Veríme, že náš postup zaručí spokojnosť akéhokoľvek konzumenta a každý si v našom víne nájde to, čo v ňom hľadá.

Kontakt


Zoznam členov združenia CHMK