Chute Malých Karpát 2017
HACAJ s.r.o.
Korene rodinnej firmy HACAJ siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Generácie predkov sa okrem vinohradníctva zaoberajú aj výrobou sudov a lisov na hrozno. V roku 1994 začína Ján Hacaj s otcom Vladimírom a tetou Paulínou s obnovou pivničného hospodárstva a produkciou hrozna z vrátených vinohradov. V roku 2000 sa do rodinnej firmy zapája aj Vladimír Hacaj ml.
V súčasnosti pestuje firma hrozno vo vinohradoch v oblasti Pezinka, Modry a Sv. Jura.
Zameriava sa na výrobu akostných odrodových vín a vín s prívlastkom produkovaných skĺbením tradičných postupov s novými technológiami riadenej fermentácie.
Špecialitou firmy je výroba šumivých vín klasickou šampanskou technológiou druhotného kvasenia priamo vo fľaši, pričom všetky technologické operácie sú robené ručne. Ako jediná firma na Slovensku vyrába najvyššiu kategóriu šumivých vín, pestovateľské sekty.
Podstatná časť výroby šumivého vína je sústredená do vyše 300 rokov starej Vínnej pivnice HACAJ v Pezinku na Štefánikovej ul. 21, ktorá je zároveň aj centrálnym skladom na distribúciu všetkých produktov firmy.
Firma HACAJ dodáva svoje výrobky len do vybraných vinoték a gastro-zariadení priamo, alebo prostredníctvom distribútorov.
Spoločnosť HACAJ poskytuje služby cestovného ruchu v rámci vínnej turistiky v historických priestoroch vyše 300 rokov starej Vínnej pivnice HACAJ v Pezinku na Štefánikovej ul. 21. Tieto priestory slúžia okrem výroby šumivého vína aj na ochutnávky vín spojené s regionálnou gastronómiou.
Kontakt
- M.R. Štefánika 21, 902 01 Pezinok
- 48° 17’ 15.94’’ N, 17° 16’ 08.17’’ E
- Ján Hacaj
- +421 907 792 087
- hacaj@hacaj.sk
- www.hacaj.sk
- Ukázať na mape
Ponuka vín na podujatí
1. Müller-Thurgau | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Škridláky |
Poznámka |
2. Sauvignon | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
Poznámka |
3. Svätovavrinecké | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Svätý Jur |
Názov honu | Gerno - Kazáre |
Poznámka |
4. Sauvignon | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | neskorý zber, CHOP |
Zvyškový cukor | polosladké |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
Poznámka |
5. Sauvignon | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | bobuľový výber, CHOP |
Zvyškový cukor | sladké |
Počet lístkov | 3 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
Poznámka |
6. Rulandské modré | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | rosé |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | výber z hrozna, CHOP |
Zvyškový cukor | polosladké |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Zumberg - Urbánka |
Poznámka |
7. Rulandské modré | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | neskorý zber, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Zumberg - Urbánka |
Poznámka |
8. HACAJ sekt | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | neročníkové |
Zatriedenie | sekt vinohradníckej oblasti, CHOP |
Zvyškový cukor | brut |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | |
Názov honu | |
Poznámka | Prekvášané vo fľaši - „méthode classique“ |
9. HACAJ sekt | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | neročníkové |
Zatriedenie | sekt vinohradníckej oblasti, CHOP |
Zvyškový cukor | demi sec |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | |
Názov honu | |
Poznámka | Prekvášané vo fľaši - „méthode classique“ |
10. Svätovavrinecké | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | rosé |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | sekt vinohradníckej oblasti, CHOP |
Zvyškový cukor | extra dry |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Svätý Jur |
Názov honu | Gerno - Kazáre |
Poznámka | Prekvášané vo fľaši - „méthode classique“ |
11. Feteasca Regala | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | sekt vinohradníckej oblasti, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | |
Názov honu | |
Poznámka | Pesecká leánka, prekvášané vo fľaši - „méthode classique“ |
12. Alibernet | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | červené |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | sekt vinohradníckej oblasti, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | |
Názov honu | |
Poznámka | Prekvášané vo fľaši - „méthode classique“ |
13. Chardonnay | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | pestovateľský sekt, CHOP |
Zvyškový cukor | extra brut |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Noviny |
Poznámka | Blanc de Blancs, „méthode traditionnelle“ |
14. Sauvignon | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | pestovateľský sekt, CHOP |
Zvyškový cukor | brut |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
Poznámka | „méthode traditionnelle“ |
15. Rulandské modré | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | rosé |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | pestovateľský sekt, CHOP |
Zvyškový cukor | brut |
Počet lístkov | 3 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Zumberg - Urbánka |
Poznámka | „méthode traditionnelle“ |
16. Rulandské modré | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | pestovateľský sekt, CHOP |
Zvyškový cukor | brut |
Počet lístkov | 4 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Zumberg - Urbánka |
Poznámka | Blanc de noirs, „méthode traditionnelle“ |
17. Cuvée de Prestige | |
---|---|
Typ | šumivé |
Farba | biele |
Ročník | 2013 |
Zatriedenie | pestovateľský sekt, CHOP |
Zvyškový cukor | brut nature |
Počet lístkov | 5 |
Vinohradnícka obec | |
Názov honu | |
Poznámka | „méthode traditionnelle“ |
Ponuka jedál na podujatí
Zrejúci kozí syr, údený kozí syr a grilovaný kozí syr s oblohou.
Sprievodné kultúrne podujatie
Fotografie Jána Štrbu - „Krajina nad Pezinkom“
Ján Štrba,
známy slovenský fotograf a organizátor fotografických podujatí sa narodil 3. júna 1952 v Slovenskom Grobe. V roku 1971 maturoval na SPŠE v Bratislave. Od roku 1983 žije v Pezinku. Fotografických výstav sa zúčastňuje od roku 1976. Získal viacero fotografických ocenení.
V roku 2002 vydal v spolupráci s Mariánom Pauerom autorskú monografiu „Taký vzdialený deň“.
Je spoluautorom farebných knižných publikácií:
- Pezinok Bigbeataun (P.R.D. Pezinok 2002)
- Koncerty mladosti Pezinok ´76 -´77 (P.R.D. Pezinok 2007)
- Pezinok 1208 – 2008 (Mesto Pezinok 2008)
- Sv. Jur 1209 - 2009 (Dejiny písané vínom), Mesto Sv. Jur 2009
V roku 2012 vydal svoju druhú autorskú publikáciu:
Ján Štrba - Návrat (ne)strateného času (Impalex 2012)
Jeho fotografie si mohli pozrieť na skupinových a samostatných výstavách doma i v zahraničí, sú publikované vo viacerých fotografických časopisoch, knihách, na CD nosičoch, pohľadniciach, propagačných materiáloch, a pod.
- Ján Štrba
Zoznam vinárov