Chute Malých Karpát 2017
ČAVOJSKÝ rodinné vinohradníctvo a vinárstvo
Začiatky nášho rodinného vinárstva siahajú do r. 2000 v meste Pezinok. Jeho vinohradnícka tradícia má však korene v 40 ročných viniciach, v ktorých naši dedovia pracovali s vínnou révou v práci ako aj doma.
Naši dedovia vychovali niekoľko generácií vinárov. František Dudo z Modry pracoval v školskej pivnici ako vincúr. Ladislav Čavojský z Pezinka bol vedúci školského majetku a neskôr vyučoval na SVOŠ v Modre predmet poľnohospodársku techniku. Do viníc chodili pracovať aj oddychovať, v pivnici netrpezlivo čakali na novú úrodu, na burčiak, stáčali aj koštovali.
Čaro vinohradov a vinárske prostredie priviedlo k vinohradníckej tradícii aj ich deti. Dnes už naši rodičia Mária a Ľubomír Čavojskí sa spoznali ako spolužiaci na Strednej odbornej škole ovocinársko-vinárskej v Modre. Spolu vyštudovali vinársky odbor na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Brne a od roku 2000 zveľaďujú vinice po svojich rodičoch, ktoré sa snažia rozširovať postupne o ďalšie.
V súčasnosti sa zapája do fungovania vinohradníctva a vinárstva aj najmladšia generácia súrodenci Tomáš a Katarína Čavojskí. Víziou nášho vinárstva je v tejto tradícii pokračovať po našich rodičoch a starých rodičoch s inovatívnymi a zároveň odvážnymi plánmi, s nadšením a cieľom potešiť priateľov a milovníkov vína.
Dnes obhospodarujeme 5 ha vinohradov nachádzajúcich sa v katastrálnom území Pezinka a Modry. Naše hrozno sa rodí na južných svahov Malých Karpát, ktorú považujeme za najvýznamnejšiu oblasť v pestovaní hrozna na Slovensku. Pre nás je pestovanie hrozna o udržiavaní a tvorbe krajiny, záväzku voči prírode a tiež o vytváraní hodnôt pre ďalšie generácie. Cieľom je vyrábať víno, ktoré bude reprezentovať nielen vinohrad, z ktorého pochádza, ale aj lokalitu Pezinok a Modra. Pri výrobe používame moderné postupy, šetrné spracovávanie hrozna, reduktívnu technológiu výroby vína a riadené kvasenie. Snažíme sa vyrábať moderné vína s citom a tradíciou, čo nám pomáha zachovávať jedinečnosť malokarpatských vín. Víno musí odzrkadľovať výsledok poctivej a usilovnej práce, a presne také ho chceme priniesť všetkým milovníkom a nadšencom slovenského vína.
Kontakt
- Cajlanská 74, Pezinok
- 48° 17’ 54.23’’ N, 17° 16’ 10.61’’ E
- +421 903 946 373
- vinarstvocavojsky@gmail.com
- www.vinarstvocavojsky.sk
- Ukázať na mape
Ponuka vín na podujatí
1. Veltlínske červené skoré | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
2. Veltlínske červené skoré | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Grefty |
3. Veltlín zelený | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu |
4. Müller-Thurgau | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Noviny |
5. Muškát Moravský | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | polosuché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Plázle |
6. Muškát Moravský | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | polosuché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Plázle |
7. Devín | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | biele |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | polosuché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Plázle |
8. Svätovavrinecké | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | rosé |
Ročník | 2017 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | polosuché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Huncpalky |
9. Svätovavrinecké | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | rosé |
Ročník | 2016 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | polosladké |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Huncpalky |
10. Svätovavrinecké | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 1 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Huncpalky |
11. Dornfelder | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Huncpalky |
12. Neronet | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | červené |
Ročník | 2015 |
Zatriedenie | akostné, CHOP |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 2 |
Vinohradnícka obec | Pezinok |
Názov honu | Dlhá |
13. Veltlínske zelené | |
---|---|
Typ | tiché |
Farba | oranžové |
Ročník | 2014 |
Zatriedenie | BZO |
Zvyškový cukor | suché |
Počet lístkov | 3 |
Vinohradnícka obec | Modra |
Názov honu | Plázle |
Ponuka jedál na podujatí
Domáce špeciality (pomazánky, paštéta, lokše mastené).
Sprievodné kultúrne podujatia
Keramika Ďureje Modra – prezentácia tvorby
Keramické výrobky charakterizuje živá farebnosť, jemná prepracovanosť a kompozícia. V dekóre dominujú rastlinné, kvetinové motívy, pričom sa nevyhýba ani vinohradníckej tematike a architektonickým vzorom. Popri čisto dekoratívnej keramike sa autorka venuje aj tvorbe úžitkových predmetov (pekáče, obedové súpravy, misy, mliečniky, ...) Túto svoju vášeň k modranskej keramike preniesla aj na syna, ktorý pokračuje v práci rodičov.
Tvorba Petra Ďureje nadväzuje na tradíciu habánskej fajansy. Charakterizuje ju úžitkovosť a tvrdosť črepu. Dekóry sú voľne interpretované, v duchu habánskych vzorov. Keramika je však ponechaná v prírodnom odtieni hliny zvýraznená priehľadnou glazúrou.
Galéria (8 fotiek)- Zlatica Ďureje, Peter Ďureje
- www.keramikadureje.sk
Vinohradnícky rok u Čavojských
Výstava fotografií zo života vo Vinohradníctve a vinárstve Čavojský.
Zoznam sprievodných kultúrnych podujatí